Освітня програма Плющівського ліцею на 2024-2025 н. р.

ОСВІТНЯ ПРОГРАМА

Плющівського ліцею Баштанської міської ради

Миколаївської області

на 2024/2025 н. р.

 с. Плющівка

2024

ЗМІСТ

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ…………………………………………………… 3

ІІ. ВИМОГИ ДО ОСІБ, ЯКІ МОЖУТЬ РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ  ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ…………………………………………………… 4

ІІІ. ЗАГАЛЬНИЙ ОБСЯГ НАВЧАЛЬНОГО НАВАНТАЖЕННЯ…………  5

ІV. НАВЧАЛЬНІ ПЛАНИ…………………………………………………………  7

V. НАВЧАЛЬНІ (МОДЕЛЬНІ НАЧАЛЬНІ) ПРОГРАМИ…………………..   15

VI. РЕКОМЕНДОВАНІ ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ТА ЗАСТОСУВАННЯ В НЬОМУ ПЕДАГОГІЧНИХ  ТА ДИСТАНЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ………………………………………………………………………………………….27

VІ. ОПИС ІНСТРУМЕНТАРІЮ ОЦІНЮВАННЯ……………………………   28

ДОДАТОК 1……………………………………………………………………….. 31

ДОДАТОК 2……………………………………………………………………….. 32

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Освітня програма  Плющівського ліцею Баштанської міської ради (далі – Освітня програма) розроблена:

  • Для 1 – 2 класів – складена за Типовими освітніми програмами для закладів загальної середньої освіти (1-4 класи), розробленою під керівництвом О.Я. Савченка – Нова українська школа, затверджена наказом  МОНУ від 12.08.2022  №743, відповідно до Державного стандарту початкової освіти (2018)
  • Для 3 – 4 класів – складена за Типовою освітньою програмою, розробленої під керівництвом Савченко О. Я., затверджена наказом  МОНУ від 12.08.2022  №743, відповідно до Державного стандарту початкової освіти (2018)
  • Для 5, 6, 7 класів- складена за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від  19.02.2021 № 235 (в редакції наказу МОН України від 09.08.2024 № 1120), (Додаток 3 до Типової освітньої програми).
  • Для   8, 9 класів – складена за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від  20.04.2018 № 405, (таблиця 1 до Типової освітньої програми).
  • Для 10, 11 класу – складена за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від  20.04.2018 № 408, зі змінами, внесеними наказом МОНУ від 28.11.2019 №1493 (таблиця 2 до Типової освітньої програми).

Освітня програма визначає:

  • вимоги до осіб, які можуть розпочати навчання для здобуття початкової освіти, базової середньої освіти та профільної середньої освіти;
  • загальний обсяг навчального навантаження, а також на адаптаційному циклі та циклі базового предметного навчання 9( в годинах) , його розподіл між освітніми галузями, орієнтовну тривалість і можливі взаємозв’язки окремих предметів, факультативів, курсів за вибором тощо, зокрема їх інтеграції;
  • очікувані результати навчання учнів подані в рамках навчальних програм.

Освітня програма включає:

  • навчальні плани для кожного рівня (циклу) здобуття повної загальної середньої освіти;
  • перелік навчальних (модельних навчальних) програм;
  • рекомендовані форми організації освітнього процесу;
  • опис інструментарію оцінювання.

Освітня програма Плющівського ліцею Баштанської міської ради розроблена на основі Типової освітньої програми, відповідно до частини третьої статті 11 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Під час розроблення Освітньої програми Плющівського ліцею на 2024/2025 н. р. враховано гарантовані державою права щодо академічної, організаційної, фінансової і кадрової автономії закладів освіти, а також права педагогічних працівників на академічну свободу.

ІІІ. ВИМОГИ ДО ОСІБ, ЯКІ МОЖУТЬ РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ

Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років (відповідно до Закону України «Про освіту»).

Навчання за освітньою програмою базової середньої освіти можуть розпочинати учні, які на момент зарахування (переведення) до закладу загальної середньої освіти, що забезпечує здобуття відповідного рівня повної загальної середньої освіти, досягли результатів навчання, визначених у Державному стандарті початкової освіти, що підтверджено відповідним документом (свідоцтвом досягнень, свідоцтвом про здобуття початкової освіти).

У разі відсутності результатів річного оцінювання з будь-яких предметів та/або державної підсумкової атестації за рівень початкової освіти учні повинні пройти відповідне оцінювання упродовж першого семестру навчального року.

Визнання результатів навчання здобувачів освіти із числа внутрішньо переміщених осіб може бути здійснено на основі довідки або іншого документа, виданого закладом освіти, у якому дитина здобувала освіту за місцем тимчасового перебування.

Для проведення оцінювання наказом керівника закладу освіти створюється комісія, затверджується її склад (голова та члени комісії), а також графік проведення оцінювання та перелік завдань з навчальних предметів.

Протокол оцінювання рівня навчальних досягнень складається за формою згідно з додатком 2 до Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 12 січня 2016 року № 8 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 10 липня 2019 року № 955), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 лютого 2016 р. за № 184/28314.

Профільна середня освіта здобувається, як правило, після здобуття базової середньої освіти. Діти, які здобули базову середню освіту та успішно склали державну підсумкову атестацію, на 1 вересня поточного навчального року повинні розпочинати здобуття профільної середньої освіти цього ж навчального року.

Особи з особливими освітніми потребами можуть розпочинати здобуття початкової, базової середньої та профільної освіти за інших умов.

За бажанням батьків може бути обрана інша форма навчання: екстернат або сфмейна форма.

ІV. ЗАГАЛЬНИЙ ОБСЯГ НАВЧАЛЬНОГО НАВАНТАЖЕННЯ

Початкова освіта передбачає поділ на два цикли – 1–2 класи і 3–4 класи, що враховують вікові особливості розвитку та потреб дітей і дають можливість забезпечити подолання розбіжностей у їхніх досягненнях, зумовлених готовністю до здобуття освіти.

Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 1-2-х класів закладів загальної середньої освіти складає 1400 годин/навчальний рік: для 1-х класів – 665 годин/навчальний рік, для 2-х класів – 735 годин/навчальний рік.

Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 3-4-х класів закладів загальної середньої освіти складає 1540 годин/навчальний рік: для 3-х класів – 770 годин/навчальний рік, для 4-х класів –770 годин/навчальний рік. Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 1-4 класів надано без врахування годин на заняття фізичною культурою.

Детальний розподіл навчального навантаження на тиждень окреслено у навчальному плані Плющівського ліцею Баштанської міської ради І ступеня.

Загальний обсяг навчального навантаження на адаптаційному циклі базової середньої освіти (5,6 клас), рекомендовану, мінімальну та максимальну кількість навчальних годин за освітніми галузями та роками навчання визначено відповідно до базового навчального плану (додаток 23 Державного стандарту базової середньої освіти).

Освітня програма для  5 – 6 класів розроблена на основі Державного стандарту  базової освіти (2020), Типової освітньої програми (наказ МОН від 19.02.2021, №235) і передбачає досягнення учнями результатів навчання (компетентностей), визначених Державним стандартом.

Освітню програму для 7 класу НУШ складено відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти (2020), Типової освітньої програми для 5-9 класів ЗЗСО (згідно з додатком 3 до наказу МОН України № 235 від 19.02.2021), якою передбачено початок нового циклу – предметне навчання. Освітня програма для 5 – 7 класів розроблена на основі Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, затвердженої наказом МОНУ від 19.02.2021 № 235 (в редакції наказу МОНУ від 09.08.2024 № 1120). 

На основі освітньої програми Плющівського ліцею складено навчальний план, що конкретизує організацію освітнього процесу, загальний обсяг навчального навантаження та тривалість освітніх галузей і предметів, детальний розподіл навчального навантаження на тиждень (Додаток 3).

 Навчальний план дає цілісне уявлення про зміст і структуру першого і другого років адаптаційного циклу базової середньої освіти, встановлює погодинне співвідношення між окремими предметами за роками навчання, визначає гранично допустиме тижневе навантаження учнів. Кількість годин на вивчення предметів визначена відповідно кількості рекомендованих годин Типовим навчальним планом з українською мовою навчання.

Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 8- 9-х класів закладів загальної середньої освіти складає 2257.5  годин/навчальний рік:  для 8-х класів – 1172,5 годин/навчальний рік, для
9-х класів – 1225 годин/навчальний рік. Детальний розподіл навчального навантаження на тиждень окреслено у навчальному плані  ІІ ступеня.

Загальний обсяг навчального навантаження здобувачів профільної середньої освіти для 10-11-х класів складає 2380 годин/навчальний рік: для 10-х класів – 1190 годин/навчальний рік, для 11-х класів – 1190 годин/навчальний рік. Детальний розподіл навчального навантаження на тиждень окреслено у навчальному плані Плющівського ліцею Баштанської міської ради ІІІ ступеня.

Сума годин на вивчення всіх освітніх галузей у навчальному плані Плющівського ліцею Баштанської міської ради не перевищує загальнорічної кількості навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи), визначеної типовими навчальними планами, з дотриманням вимог гранично допустимого річного навчального навантаження учнів.

ІV . НАВЧАЛЬНІ ПЛАНИ

4.1. Навчальний план І ступеня (1-2 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради на 2024/2025 н. р.

Таблиця 1

за першою Типовою освітньою програмою для ЗЗСО під керівництвом Савченко О.Я. – Нова українська школа, 1-2 клас,  наказ МОНУ від 12.08.2022  №743, відповідно до Державного стандарту початкової освіти (2018)

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

для 1- 2  класів Плющівського ліцею на 2024/2025 н. р.

Назва освітньої галузі КласиКількість годин на рік
1 клас / 7 учнів2 клас/14 учнівРазом тижневе навантаження
 К-сть годинТижневе навантаженняК-сть годинТижневе навантаження
Інваріантний складник 
Мовно-літературна (навчання грамоти)3157   23507   3  14   5
Іншомовна (англійська мова)
Математична (математика)            140414048
Я досліджую світ (природнича, громадянська й історична, cоціальна, здоров’язбережувальна галузі)              105310536
Технологічна (трудове навчання)           351701   12   1
Інформатична
Мистецька: музичне мистецтво/ образотворче мистецтво        7027024
Фізкультурна (фізична культура)         105310536
Усього         665227352446
Варіативний складник
Додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, проведення індивідуальних консультацій та групових занять     
     
Загальнорічна кількість навчальних годин770228402446
Гранично допустиме тижневе/ річне навчальне навантаження учня20/7002022/7702242/1470
Сумарна кількість навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи) 770228402446/1640

4.2. Навчальний план І ступеня (3-4 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради на 2024/2025 н. р.

Таблиця 1

за першою Типовою освітньою програмою для ЗЗСО під керівництвом Савченко О.Я. – Нова українська школа, 3-4 клас,  наказ МОНУ від 12.08.2022  №743, відповідно до Державного стандарту початкової освіти (2018)

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

для 3- 4  класів Плющівського ліцею на 2024/2025 н. р

Назва освітньої галузі   КласиКількість годин на тиждень
3кл. 10 учнів4 кл 12 учнівРазом 25
 К-сть годинТижневе на вант.К-сть годинТижневе навант. 
Інваріантний складник
Мовно-літературна, у тому числі:  20
Українська мова та література72457245
Іншомовна (англійська мова)31053105
Математична (математика)5175517510
Я досліджую світ (природнича, громадянська й історична, соціальна, здоров’язбережувальна галузі)310531056
Технологічна1351354
Інформатична135135
Мистецька: музичне мистецтво/образотворче мистецтво2702704
Фізкультурна*310531056
Усього257702577050
Варіативний складник
Додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, проведення індивідуальних консультацій та групових занять                               
Загальнорічна кількість навчальних годин258752587550/1750
Гранично допустиме тижневе / річне навчальне навантаження учня238052380546/1610

Навчальний план початкової школи зорієнтований на роботу за п’ятиденним робочим тижнем. 

Необхідною умовою реалізації завдань мистецької освітньої галузі є дотримання інтегративного підходу через узгодження програмового змісту і результатів навчання. Тому результати підсумкового оцінювання кожного учня/учениці мають бути інтегровані з урахуванням усіх видів діяльності на уроках з усіх видів мистецтва – пізнання та аналіз-інтерпретація творів мистецтва, практична діяльність в галузі мистецтва, виявлення естетичного ставлення (емоційного, оцінного, критичного), види комунікації через мистецтво. У зв’язку з викладанням інтегрованого курсу «Мистецтво» двома вчителями і наявності відмінності рівнів очікуваних результатів навчання зі складових інтегрованого курсу, під час підсумкового оцінювання обидва вчителя мають враховувати динаміку особистих навчальних досягнень учня /учениці з різних видів мистецтва та узгоджено встановлювати підсумковий рівень досягнень очікуваних результатів навчання на користь учня. Загальна підсумкова оцінка з інтегрованого курсу, узгоджена між двома вчителями, має виставлятися на кожній із двох відповідних сторінок журналу. Тому «Тематичні», «Семестрові», «Річні» та загальні підсумкові оцінки з двох рівноправних складових інтегрованого курсу «Мистецтво» («Мистецтво: музичне мистецтво», «Мистецтво: образотворче мистецтво») повинні виставлятися за узгодженими критеріями оцінювання загальних результатів навчання АВТОНОМНО та ОКРЕМО. Години навчального плану, призначені на вивчення предмету “Громадянська освіта” у 6 і 7 класах по 0.5 години на тиждень, інтегрувати в предмет “Історія України”.

4.3. Навчальний план ІІ ступеня (5, 6 клас – адаптаційний період)                                                                 Плющівського ліцею Баштанської міської ради з навчанням українською мовою

відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти (2020),

типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти (згідно з додатком 3 до наказу МОН України № 235 від 19.02.2021р. зі змінами, затвердженими наказом МОНУ від 09.08.2024 № 1120)

на 2024/2025 н.р.

Освітня галузьПерелік предметів та галузевих інтегрованих курсівКількість годин на тиждень
5кл/12 уч6кл/13учРазом
Мовно-літературна галузь  Українська мова448
Українська література1.5+0.51.5+0.54
Зарубіжна література1+11+14
Іноземна мова: англійська 3,53.57
МатематичнаМатематика44+19
ПриродничаІнтегрований курс «Пізнаємо природу»1.5+0.51.5+1.55
Соціальна і здоров’язбережувальнаІнтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут»112
Етика112
Громадянська та історичнаВступ до історії України та громадянської освіти1 1
Історія України 11
Всесвітня історія 11
Громадянська освіта 0.50.5
Інформатична Інформатика1+0,51+0,53
ТехнологічнаТехнології11+0.52.5
МистецькаМузичне мистецтво0.5+0.50.51.5
Образотворче  мистецтво0.5+0.50.51.5
Мовно-літературна/мистецькаДраматургія і театр112
Фізична культураФізична культура336
Усього 293261
Гранично допустиме тижневе навантаження учня283159
Сумарна кількість навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи) 293261

4.4. Навчальний план ІІ ступеня (7 клас – предметне навчання)                                                                 Плющівського ліцею Баштанської міської ради з навчанням українською мовою

відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти (2020), Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти (згідно з додатком 3 до наказу МОН України № 235 від 19.02.2021р. зі змінами, затвердженими наказом МОНУ від 09.08.2024 № 1120)  на 2024/2025 н.р.

Освітня галузьПерелік предметів та галузевих інтегрованих курсівКількість годин на тиждень
7кл/13учРазом
Мовно-літературна галузь  Українська мова33
Українська література1.5+0.52
Зарубіжна література1+12
Іноземна мова:англійська 3.53.5
МатематичнаМатематика44
ПриродничаБіологія2+0.52.5
Географія1+12
Фізика22
Хімія11
Соціальна і здоров’язбережувальнаІнтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут»11
 Історія України11
Всесвітня історія11
Громадянська освіта0.50.5
Інформатична Інформатика1+0,51.5
ТехнологічнаТехнології11
МистецькаМузичне мистецтво0.5+0.51
Образотворче  мистецтво0.5+0.51
Мовно-літературна, мистецькаДраматургія і театр11
Фізична культураФізична культура33
Усього 3434
Гранично допустиме тижневе навантаження учня3131
Сумарна кількість навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи) 31+334

4.5. Навчальний план ІІ ступеня (8-9 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради з навчанням українською мовою відповідно до таблиці 1 до наказу МОН України № 405 від 20.04.2018 року

Додаток 1

Таблиця 1

до Типової освітньої програми

 НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

для 8 – 9 класів Плющівського ліцею

на 2024/2025 н. р.

Освітні галузіПредметиКількість годин на тиждень у класах
8/12 учнів9/19 учнівВсього
Мови і літературиУкраїнська мова224
Українська література224
Іноземна мова (англ.)336
Зарубіжна література224
СуспільствознавствоІсторія України1,51,5    3
Всесвітня історія112
Основи правознавства11
МистецтвоМистецтво112
МатематикаАлгебра224
Геометрія224
ПриродознавствоПриродознавство
Біологія224
Географія21,53.5
Фізика235
Хімія224
ТехнологіїТрудове навчання112
Інформатика224
Здоров’я і фізична культураОснови здоров’я112
Фізична культура339
Разом28,5 +330+358.5  + 6
Додатковий час на предмети, факультативи, індивідуальні заняття та консультації  
Гранично допустиме навчальне навантаження  
Всього (без урахування поділу класів на групи)31.53364.5

Навчальний план базової середньої освіти зорієнтований на роботу за п’ятиденним робочим тижнем. 

4.6. Навчальний план ІІІ ступеня (10-11 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради Миколаївської області

на 2024/2025 н. р.

з навчанням українською мовою відповідно до таблиці 2 (додаток 1) до наказу Міністерства освіти і науки України  від  20.04.2018 № 408 (у редакції наказу МОН від 28.11.2019 №149 зі змінами, внесеними наказом МОН від 31.03.2020 №464) від  20.04.2018 № 408, зі змінами, внесеними наказом МОНУ від 28.11.2019 №1493

(біологічний   та українська філологія)

  ПредметиКількість годин на тиждень у класах
10/9 учнів Біологічний11/5 учнів Українська філологіявсього
Базові предмети272653
Українська мова224
Українська  література224
Зарубіжна література112
Іноземна мова(англійська)224
Історія України 1,51.53
Всесвітня історія112
Громадянська освіта22
Математика (алгебра і початки аналізу та геометрія)336
Біологія і екологія224
Географія1,512.5
Фізика і астрономія347
Хімія1,523.5
Фізична культура336
Захист України1,51.53
Вибірково-обов’язкові предмети (Інформатика, Технології)336
Всього27+326+353+6=59
Додаткові години  на профільні предмети, окремі базові предмети, спеціальні курси, факультативні курси та індивідуальні заняття4  5  9  
Математика123
Українська мова 22
Українська література 11
Біологія2 2
Хімія1 1
Гранично допустиме тижневе навантаження на учня333366
Всього фінансується (без урахування поділу класу на групи)343468

Навчальний план для 10-11 класів зорієнтований на роботу за п’ятиденним робочим тижнем. Введено додатковий час з варіативної складової:

–  введення біологічного профілю у 10 класі та української філології в 11 класі;

  • у 10 – 11 класах з метою якісного засвоєння програмового матеріалу, виділено додаткові години на вивчення предметів: математика,10-11 клас  (1/2 години на тиждень,всього 3 години)

V . НАВЧАЛЬНІ (МОДЕЛЬНІ НАВЧАЛЬНІ) ПРОГРАМИ

Інваріантна складова

І ступінь

1.Зміст навчальних програм предметів та інтегрованих курсів, види навчальної діяльності учнів, рекомендовані для використання в освітньому процесі першого циклу початкової школи реалізовано згідно Типової  освітньої  програма, розробленої під керівництвом  О.Я.Савченко (для 1-2 класів), затверджена  наказом  Міністерства освіти і науки України 08.10.2019 №1272 зі змінами,затвердженими наказом МОНУ від 12.08.2022  №743

https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-1-4-klas/2019/11/1-2-dodatki.pdf

2. Зміст навчальних програм предметів та інтегрованих курсів, види навчальної діяльності учнів, рекомендовані для використання в освітньому процесі другого циклу початкової школи реалізовано згідно Типової  освітньої  програма, розробленоїпід керівництвом  О.Я. Савченко (для 3-4 класів), затверджена  наказом  Міністерства освіти і науки України 08.10.2019 №1273 зі змінами,затвердженими наказом МОНУ від 12.08.2022  №743

https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-1-4-klas/2020/11/20/Savchenko.pdf

ІІ ступінь

3.Модельні навчальні програми, які використовують педагоги та педагогині Плющівського ліцею  Баштанської міської ради, були розроблені окремо для кожного циклу, а саме – для 5-6 класів –  адаптаційного циклу (5-6 класи) та предметного вивчення (7 клас). Модельні навчальні програми для 5-6 класів обрано з Додатку 5 до Типової  освітньої  програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, затверджена  наказом  Міністерства освіти і науки України 19.02.2021 №235 зі змінами. внесеними наказом МОНУ від 09.08.2024 № 1120.

https://mon.gov.ua/storage/app/uploads/public/602/fd3/0bc/602fd30bccb01131290234.pdf

ПЕРЕЛІК

 МОДЕЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ

для 5 – 6 класів НУШ на 2024/2025 н. р.

Назва галузіНавчальний предметМодельна навчальна програмаАвториПосилання на електронний варіант
Мовно-літературна освітня галузьУкраїнська мова «Українська мова. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освітиГолуб Н. Б., Горошкіна О. М. 
Українська література «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освітиЯценко Т. О., Качак Т. Б., Кизилова В. В.,  Пахаренко В. І., Дячок С. О., Овдійчук Л. М., Слижук О. А., Макаренко В. М., Тригуб І. А.
Зарубіжна література   «Зарубіжна література. 5-9  класи» для закладів загальної середньої освіти    Ніколенко О. М., Ісаєва О. О., Клименко Ж. В., Мацевко-Бекерська Л. В., Юлдашева Л. П., Рудніцька Н. П., Туряниця В. Г., Тіхоненко С. О., Вітко М. І., Джангобекова Т. А.
Англійська мова   «Іноземна мова. 5-9 класи» для закладів загальної середньої освіти  Редько В. Г., Шаленко О. П., Сотникова С. І., Коваленко О. Я., Коропецька І. Б., Якоб О. М., Самойлюкевич І. В., Добра О. М., Кіор Т. М.
МатематичнаМатематика «Математика. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освітиІстер О. С.
ПриродничаІнтегрований курс «Пізнаємо природу» «Пізнаємо природу. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти Біда Д. Д., Гільберг Т. Г.,  Колісник Я. І.
Соціальна і здоров’язбережувальнаІнтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут» «Здоров’я, безпека та добробут. 5-6 класи (інтегрований курс)»  для закладів загальної середньої освітиВоронцова Т.В., Пономаренко В.С., Лаврентьєва І.В., Хомич О.Л.
Етика«Етика. 5-6 класи»  для закладів загальної середньої освіти Ашортіа Є.Д., Бакка Т.В., Желіба О.В., Козіна Л.Є., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я.
Громадянська та історичнаВступ до історії України та громадянської освіти «Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас» для закладів загальної середньої освітиБурлака О. В., Власова Н. С., Желіба О. В., Майорський В. В., Піскарьова І. О., Щупак І. Я.
Історія України/Всесвітня історія «Історія України. Всесвітня історія. 6 клас»для закладів загальної середньої  освітиПіскарьова І.О., Бурлака О.В., Майорський В.В., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я.
Інформатичн Інформатика «Інформатика. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти Ривкінд Й. Я., Лисенко Т. І., Чернікова Л. А., Шакотько В. В.
ТехнологічнаТехнології, 6 клас «Технології. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти   Кільдеров Д. Е., Мачача Т. С., Юрженко В. В., Луп’як Д. М.
ТехнологічнаТехнології, 5 клас«Технології. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти  Ходзицька І.Ю., Горобець О.В., Медвідь О.Ю., Пасічна Т.С., Приходько Ю.М.
МистецькаМузичне мистецтво “Мистецтво. 5-6 класи” (інтегрований курс) для закладів загальної середньої освітиМасол Л.М., Просіна О.В.
МІК “Драматургія і театр”«Драматургія і театр. 5-6 клас» (міжгалузевий інтегрований курс) для закладів загальної середньої освітиСтарагіна І. П., Чужинова І. Ю., Івасюк О. М.
Образотворче  мистецтво “Мистецтво. 5-6 класи” (інтегрований курс) для закладів загальної середньої освіти  Масол Л.М., Просіна О.В.
Фізична культураФізична культура «Фізична культура. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти Педан О. С., Коломоєць Г. А., Боляк А. А. та ін.

                                                                                      ПЕРЕЛІК

 МОДЕЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ для 7 класу НУШ на 2024/2025 н. р.

Назва галузіНавчальний предметМодельна навчальна програмаАвториQR – код (посилання                  посилання на програму)
Мовно-літературна освітня галузьУкраїнська мова «Українська мова. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освітиЗаболотний О.В., Заболотний В.В., Лавринчук В.П., Плівачук К.В., ПоповаТ.Д.укрмова  
  Українська література «Українська література. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освітиЯценко Т. О., Пахаренко В. І., М., Слижук О. А., Тригуб І. А.
Зарубіжна література   «Зарубіжна література. 5-9  класи» для закладів загальної середньої освіти  (у редакції 2023 року)  Ніколенко О. М., Ісаєва О. О., Клименко Ж. В., Мацевко-Бекерська Л. В., Юлдашева Л. П., Рудніцька Н. П., Туряниця В. Г., Тіхоненко С. О., Вітко М. І., Джангобекова Т.А.
Англійська мова   «Іноземна мова. 5-9 класи» для закладів загальної середньої освіти  Редько В. Г., Шаленко О. П., Сотникова С. І., Коваленко О. Я., Коропецька І. Б., Якоб О. М., Самойлюкевич І. В., Добра О. М., Кіор Т. М.qr-code (6)  
МатематичнаАлгебра «Алгебра. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти Істер О. С.qr-code (7)  
Геометрія«Геометрія 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти Істер О. С.qr-code (8)  
ПриродничаБіологія“Біологія. 7-9 класи” для закладів загальної середньої освіти  Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П.qr-code (9)  
Географія“Географія. 6-9 класи” для закладів загальної середньої освіти Запотоцький С.П., Карпюк Г.І та інш.qr-code (10)  
Фізика“Фізика. 7-9 класи” для закладів загальної середньої освіти Кремінський Б.Г,, Гельфгат І.М., Божинова Ф.Я., Ненашева І., Кірюхіна О.О.qr-code (11)  
Хімія“Хімія. 7-9 класи” для закладів загальної середньої освіти Григорович О.В.qr-code (12)  
Соціальна і здоров’язбережувальнаІнтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут» «Здоров’я, безпека та добробут.7-9 класи (інтегрований курс)»  для закладів загальної середньої освітиВоронцова Т.В., Пономаренко В.С., Андрук Н.В., Лаврентьєва І.В., Хомич О.Л.qr-code (13)  
Громадянська та історичнаІсторія України/Громадянська освіта «Історія України. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти»Бурлака О. В., Желіба О. В., Павловська-Кравчук В. А., Худобець О. А., Черкас Б. В., Щупак І. Я.qr-code (14)  
Всесвітня історія. «Всесвітня історія. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти  Щупак І.Я., Піскарьова І.О., Бурлака О.В., Мелещенко Т.В., Павловська -Кравчук В.А., Худобець О.А., Махонін О.О.
ІнформатичнаІнформатика«Інформатика. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти Ривкінд Й. Я., Лисенко Т. І., Чернікова Л. А., Шакотько В. В.qr-code (16)  
ТехнологічнаТехнології«Технології. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освітиХодзицька І. Ю., Горобець О. В., Медвідь О. Ю., Пасічна Т. С., Приходько Ю. Мqr-code (17)
МистецькаМистецтво (музичне та образотворче  мистецтво)«Мистецтво. 7-9 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освітиМасол Л.М.qr-code (19)
Фізична культураФізична культура «Фізична культура. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти Баженков Є.В., Педан О. С., Коломоєць Г. А., Боляк А. А. та ін.qr-code (20)
МІКДраматургія і театр«Драматургія і театр. 7-9 клас» (міжгалузевий інтегрований курс) для закладів загальної середньої освіти  авт. Старагіна І. П., Івасюк О. М., Матусяк А., Бакула Б.qr-code (18)

2. Навчальні програми предметів та інтегрованих курсів, рекомендовані для використання в освітньому процесі для 8-9 класів обрано з переліку наведеного у додатку 18 до Типової  освітньої  програми, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 405 та затверджені наказами МОН від 07.06.2017 № 804 та від 23.10.2017 № 1407.

ПредметНазва програмиКласГрифПокликання на документ
Українська МоваПрограми для загальноосвітніх навчальних закладів «Українська мова.  5-9 класи»7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Українська ЛітератураПрограми для загальноосвітніх навчальних закладів «Українська література. 5-9 класи»7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Іноземна мова (англійська)Навчальні програми з іноземних мов для загальноосвітніх навчальних закладів і спеціалізованих шкіл із поглибленим вивченням іноземних мов 5 – 9 класи Англійська мова Німецька мова Французька мова Іспанська мова7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Зарубіжна літератураНавчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Зарубіжна література. 5-9 класи» (колектив авторів, керівник колективу Ніколенко О.М.)7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Історія України  Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Історія України. Всесвітня історія 5-9»7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Всесвітня історіяНавчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Всесвітня історія. 7-9 класи7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Основи правознавстваНавчальна програма з основ правознавства для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Ремех Т.О. Муза О.В., Євтушенко Р.І., Сутковий В.Л., Зорнік Т.Є., Лоха Л.О., Силенко В.В.)9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Образотворче мистецтво(6-7) Музичне мистецтво(6-7) Мистецтво (8-9)Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Мистецтво. 5-9 класи»7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Алгебра (7-9) Геометрія (7-9)Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Математика. 5–9 класи» (колектив авторів)7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
БіологіяНавчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Біологія. 6-9 класи» (колектив авторів)7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
ГеографіяНавчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Географія.7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
ФізикаФізика. 7-9 класи. Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів      7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804        
ХіміяХімія 7–9 класи Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Трудове НавчанняТрудове навчання. 5-9 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
ІнформатикаНавчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Інформатика. 5–9 класи» (для учнів, які вивчали інформатику в 2-4 класах) (колектив авторів)7-9Наказ МОН від07.06.2017 № 804
Основи здоров’яНавчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Основи здоров’я. 5-9 класи» (колектив авторів)7-9Наказ МОН від07.09.2017 № 804
Фізична культураНавчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Фізична культура. 5-9 класи» (авт. М. В. Тимчик, Є. Ю. Алексєйчук, В. В. Деревянко, Т. А. Дмітрієва, Е. А. Єрьоменко, І. Р. Захарчук, О. М. Лакіза, В. О. Сілкова)7-9Наказ МОН від23.10.2017 № 1407
  ІІІ ступінь
ПредметНазва програми (автор)КласГрифПокликання на документ
Українська моваНавчальна програма “Українська мова (рівень стандарту). 10-11 класи”10Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
Українська моваПрограма для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. Українська мова: 10–11 класи. – Профільний рівень / Мацько  Л.  І., Груба Т. Л., Семеног О. М., Симоненко Т. В.11Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407   
Українська літератураНавчальна програма “Українська література (рівень стандарту). 10-11 класи”10Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
Українська літератураПрограма для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. Українська література: 10–11 класи. – Профільний рівень   /   Усатенко   Г. О.,    Фасоля    А. М.   11Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407  
Іноземна мова (англійська)Програма для загальноосвітніх навчальних закладів 10-11 класи Іноземна мова Рівень стандарту Академічний рівень Профільний рівень10-11Наказ МОН від23.10.2017 № 1407 
Зарубіжна ЛітератураЗарубіжна література 10 -11 класи. Рівень стандарту. Навчальна програма закладів загальної середньої освіти (наказ МОНУ від 03.08.2022 № 698)10-11    Наказ МОНУ від 03.08.2022 № 698
Історія України  Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Історія України 10-11 класи»10-11Наказ МОН від21.02.2019 №236
Всесвітня історіяПрограми для загальноосвітніх навчальних закладів «Всесвітня історія. 10-11 (рівень стандарту)10-11Наказ МОН від23.10.2017 № 1407
Громадянська освітаНавчальна програма “Громадянська освіта ( інтегрований курс, рівень стандарту)” (Тамара Бакка, Наталія Беца, Поліна Вербицьк, Оксана Волошенюк, Раїса Євтушенко, Тетяна Мелещенко, Олександр Мокрогуз, Олег Муза, Вікторія Павловська-Кравчук, Тетяна Ремех, Елла Ситник, Наталія Ступницька, Ольга Педан-Слєпухіна)10Наказ МОН від23.10.2017 № 1407 
МистецтвоНавчальна програма для учнів 10-11 класів закладів загальної середньої освіти “Мистецтво. 10-11 клас” (рівень стандарту)10-11Наказ МОН від23.10.2017 № 1407
Алгебра і початки аналізу ГеометріяНавчальна програма “Математика (рівень стандарту). 10-11 класи”10-11Наказ МОН від23.10.2017 № 1407
Біологія і екологіяНавчальна програма для закладів загальної середньої освіти «Біологія і екологія. 10-11 класи» (профільний рівень)10Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
Біологія і екологіяНавчальна програма для закладів загальної середньої освіти «Біологія і екологія. 10-11 класи (рівень стандарту)11Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
Географія Географія. 10-11  клас. Рівень стандарту10-11Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
Фізика«Фізика» (рівень стандарту та профільний рівень), авторського колективу Національної академії педагогічних наук під керівництвом Локтєва В.М.10-11Наказ МОН від 24.11.2017 № 1539
Астрономія«Астрономія» (рівень стандарту, авторський колектив під керівництвом Яцківа Я.Я.)10-11Наказ МОН від 24.11.2017 № 1539
ХіміяХімія. 10-11 класи (профільний рівень) навчальна програма для закладів загальної середньої освіти (колектив авторів)10Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
ХіміяХімія. 10-11 класи (рівень стандарту) навчальна програма для закладів загальної середньої освіти (колектив авторів)11Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
ІнформатикаНавчальна програма “Інформатика (рівень стандарту). 10-11 класи”10-11Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407
Фізична культураНавчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Фізична культура. 10-11 класи» (рівень стандарту) (авт. М.В. Тимчик, Є.Ю. Алексєйчук, В.В. Деревянко, В.М. Єрмолова, В.О.Сілкова)10-11Наказ МОН від 23.10.2017 № 1407 
Захист УкраїниМодельна навчальна програма «Захист України. Інтегрований курс» для закладів, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти Автори й авторки: Ігор Борохович, Анна Коваленко, Ірина Когут, Оксен Лісовий, Вікторія Сісецька, Євген Семенів, Ігор Сердюк, Інна Совсун, Валерій Хмельницький, Олена Шиян та члени робочої групи МОН10-11Наказ МОН України №300 від 08.03.2024     

VI. РЕКОМЕНДОВАНІ ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ

ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ТА ЗАСТОСУВАННЯ В НЬОМУ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Освітній процес організовується в безпечному освітньому середовищі та здійснюється з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, їхніх особливих освітніх потреб.

У зв’язку з воєнною агресією росії та на підставі рішення педагогічної ради (протокол № 10 від 14 серпня 2024) обрана очна (денна) форма здобуття освіти з використанням технологій дистанційнго навчання. По завершенню облаштування укриття – змішана форма навчання.

З метою належної організації освітнього процесу у закладі сформовано (на підставі заяв батьків та висновків Баштанського ІРЦ) 5 інклюзивних класів (1,2,4,5,7 класи). Для учнів з ООП, у співпраці  з учнями та їх батьками, педагогічними працівниками розроблені індивідуальні програми розвитку, які схвалються  командою педагогічного супроводу, затверджені керівником та підписані батьками.

Основними формами організації освітнього процесу є різні типи уроку:

  • урок формування компетентностей;
  • урок розвитку компетентностей;
  • урок перевірки та/або оцінювання досягнення компетентностей;
  • урок корекції основних компетентностей;
  • комбінований урок.

Також передбачені віртуальні екскурсії, віртуальні подорожі, уроки-семінари, лекції конференції, форуми, спектаклі, брифінги, квести, інтерактивні уроки (уроки-«суди», урок-дискусійна група, уроки з навчанням одних учнів іншими), інтегровані уроки, проблемний урок, відео-уроки, пресконференції, ділові ігри тощо. Вибір форм і методів навчання вчитель визначає самостійно, забезпечуючи досягнення очікуваних результатів, зазначених у навчальних програмах з предмету..

У закладі широко впроваджуються інформаційно-комунікативі технології. Застосування ІКТ в освітньому процесі базується на загальному розумінні зміни ролі інформації та принципах інформаційної взаємодії в різних напрямках освітньої діяльності Це дозволяє формувати позитивну мотивацію учнів до навчальної діяльності, критичне і логічне мислення, вміння приймати рішення, співпрацювати в команді, бути конкурентоздатними та впевненими особистостями.

Серед використовуваних засобів: мультимедійні презентації, мультимедійні карти, проекти, онлайн-тести, програмовані засоби навчення та інше.

Перехід на освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання зумовлений пандемією та воєнною агресією росії, іншими непередбачуваними ситуаціями. Освітній процес , на період запровадження воєнного стану в Україні, організовується в безпечному освітньому середовищі та здійснюється з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, їхніх освітніх потреб.

При переході на освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання (за відповідним наказом по ліцею від 29.08.2024 р. № 58 та вимогою часу), щодня за затвердженим розкладом уроків, педагогами вносяться навчальні завдання та оцінки учнів в електронний  журнал, здійснюється зворотний зв’язок з учнями в електронному вигляді, використовуючи цифрові освітні платформи, електронну пошту і т.п . Дистанційне навчання реалізовувати через:

– застосування дистанційної форми як окремої форми навчання;

– використання технологій дистанційного навчання для забезпечення навчання в різних формах (змішане, очне, сімейне, екстернат тощо).

 На веб-сайті закладу створена сторінка «Дистанційне навчання», на якій розміщується алгоритм дій у процесі дистанційного навчання під час воєнного стану з розкладом занять.

Освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання організовувати відповідно  до навчального плану закладу на 2024/2025 н. р. для учнів, які перебувають дома (внутрішньо, зовнішньо переміщені, тощо) через воєнну агресію. Передбачити можливість збору інформації про учасників освітнього процесу, які не мають можливості долучитися до освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання, та запропонувати батькам чи іншим законним представникам учасників освітнього процесу екстернатну або сімейну форми навчання.

   Організувати якісне навчання з використанням цифрових технологій, комунікувати з учнями на відстані, мотивувати їх до навчання, допомагати батькам – це ті навички, якими тепер  на додаток мають володіти наші вчителі. Для цього використовувати: освітні платформи Google Workspace for Education, «Нові знання», Всеукраїнської школи онлайн; онлайн конструктори «На Урок», «Всеосвіта», LearningApps, інші освітні інформаційні ресурси.  

VІІ. ОПИС ІНСТРУМЕНТАРІЮ ОЦІНЮВАННЯ

Контроль і оцінювання навчальних досягнень здобувачів початкової освіти здійснюються на суб’єкт-суб’єктних засадах, що передбачає систематичне відстеження їхнього індивідуального розвитку у процесі навчання. За цих умов контрольно-оцінювальна діяльність набуває для здобувачів формувального характеру. Контроль спрямований на пошук ефективних шляхів поступу кожного здобувача у навчанні, а визначення особистих результатів здобувачів не передбачає порівняння із досягненнями інших і не підлягає статистичному обліку з боку адміністративних органів.

Упродовж навчання в початковій школі здобувачі освіти опановують способи самоконтролю, саморефлексії і самооцінювання, що сприяє вихованню відповідальності, розвитку інтересу, своєчасному виявленню прогалин у знаннях, уміннях, навичках та їх корекції.

Навчальні досягнення здобувачів у 1-2 класах підлягають вербальному, формувальному оцінюванню.

Формувальне оцінювання має на меті: підтримати навчальний розвиток дітей; вибудовувати індивідуальну траєкторію їхнього розвитку; діагностувати досягнення на кожному з етапів процесу навчання; вчасно виявляти проблеми й запобігати їх нашаруванню; аналізувати хід реалізації навчальної програми й ухвалювати рішення щодо корегування програми і методів навчання відповідно до індивідуальних потреб дитини; мотивувати прагнення здобути максимально можливі результати; виховувати ціннісні якості особистості, бажання навчатися, не боятися помилок, переконання у власних можливостях і здібностях.

Підсумкове оцінювання передбачає зіставлення навчальних досягнень здобувачів з конкретними очікуваними результатами навчання, визначеними освітньою програмою.

Здобувачі початкової освіти проходять державну підсумкову атестацію, яка здійснюється лише з метою моніторингу якості освітньої діяльності закладів освіти та (або) якості освіти.

З метою неперервного відстеження результатів початкової освіти, їх прогнозування та коригування можуть проводитися моніторингові дослідження навчальних досягнень на національному, обласному, районному, шкільному рівнях, а також на рівні окремих класів. Аналіз результатів моніторингу дає можливість відстежувати стан реалізації цілей початкової освіти та вчасно приймати необхідні педагогічні рішення.

Оцінюванню здобувачів базової середньої освіти та профільної середньої освіти підлягають результати навчання з навчальних предметів, інтегрованих курсів обов’язкового (базового) освітнього компонента та вибірково-обов’язкові предмети навчального плану відповідного ступеня.

Оцінювання відповідності результатів навчання учнів, які завершили здобуття базової середньої освіти або профільної середньої освіти відповідно до вимог Державного стандарту здійснюється шляхом державної підсумкової атестації.

Оцінювання результатів навчання учнів має бути зорієнтованим на ключові компетентності і наскрізні вміння та вимоги до обов’язкових результатів навчання у відповідній освітній галузі, визначені Державними стандартами відповідного ступеня.

Основними видами оцінювання результатів навчання учнів є: поточне, підсумкове (тематичне, семестрове, річне) оцінювання та державна підсумкова атестація.

Річне оцінювання здобувачів освіти 5, 6 класів здійснюються за системою оцінювання, визначеною законодавством, а результати такого оцінювання відображаються у свідоцтві досягнень, що видається учневі наприкінці навчального року. Поточне та підсумкове оцінювання результатів навчання учнів 5 класу здійснюють відповідно до вимог модельних навчальних програм із застосуванням таких форм та способів:

  • усної (зокрема шляхом індивідуального, групового та фронтального опитування);
  • письмової, у тому числі графічної (зокрема шляхом виконання діагностичних, самостійних та контрольних робіт, тестування, організації роботи з текстами, діаграмами, таблицями, графіками, схемами, контурними картами, переказами, діагностувальними роботами, диктантами тощо);
  • цифрової (зокрема шляхом тестування в електронному форматі);
  • практичної (експериментальне дослідження,  навчальні проєкти, учнівське портфоліо, спостереження, виготовлення виробів, роботи з біологічними об’єктами, хімічними речовинами, картами, побудова схем, моделейз використанням електронних засобів навчання тощо);
  • комплексної, що поєднує різні способи й засоби оцінювання, кілька змістових одиниць певної програмової теми, кількох тем чи розділу і передбачають оцінювання 9за кількома групами результатів або їх складниками).

У рамках академічної свободи педагоги та педагогині Плющівського ліцею здійснюють вибір форм, змісту та способу оцінювання залежно від дидактичної мети.

Вибір форм і методів навчання вчитель визначає самостійно, враховуючи

конкретні умови роботи, забезпечуючи водночас досягнення конкретних

очікуваних результатів, зазначених у модельних програмах окремих предметів.

Підсумкове оцінювання

Підсумковому оцінюванню (семестровому, річному) підлягають результати

навчання з навчальних предметів, інтегрованих курсів обов’язкового освітнього

компонента річного навчального плану. Педагогічна рада ліцею ухвалює

рішення про оцінювання результатів навчання складників вибіркового освітнього компонента.

Семестрове оцінювання здійснюється за групами результатів навчання, визначених Державним стандартом початкової, базової та загальної середньої освіти,  з урахуванням різних видів навчальної діяльності, які мали місце протягом семестру, та динаміки особистих навчальних досягнень учня / учениці.

Річне оцінювання здійснюють на основі семестрових або скоригованих

семестрових оцінок, за системою оцінювання, визначеною законодавством, а результати такого оцінювання відображаються у свідоцтві досягнень чи Свідоцтві про початкову, базову середню і загальну середню освіту, яке видається учням на руки.

 Річна оцінка не обов’язково є середнім арифметичним від оцінок за І та ІІ семестри. Для визначення річної оцінки враховується динаміка особистих навчальних досягнень учня / учениці протягом навчального року. Семестрова та річна оцінки можуть підлягати коригуванню. Відповідно до п. 3.2. Інструкції з ведення класного журналу 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 03.06.2008 № 496, у триденний термін після виставлення семестрової оцінки

батьки (особи, які їх замінюють) учнів (вихованців), які виявили бажання підвищити результати семестрового оцінювання або не були атестовані, звертаються до директора із заявою про проведення відповідного оцінювання, у якій пояснюють причину та необхідність його проведення. Наказом директора створюється комісія та затверджується графік і порядок проведення оцінювання. Члени комісії готують завдання, що погоджує педагогічна рада. Комісія ухвалює рішення щодо його результатів та складає протокол. Рішення комісії є остаточним, при цьому скоригована семестрова оцінка не може бути нижчою за семестрову. У разі, якщо учневі / учениці не вдалося підвищити результати, запис у колонку «Скоригована» у класному журналі не роблять. За результатами оцінювання директор  видає відповідний наказ.

Коригування річної оцінки здійснюють шляхом коригування семестрової оцінки за І та/або ІІ семестр відповідно до п.п. 9-10 Порядку переведення учнів (вихованців) закладу загальної середньої освіти до наступного класу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 14.07.2015 № 762 (зі змінами від 20.05.2024 № 714 наказу МОНУ “Про затвердження Змін до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти). Оцінка результатів навчання учнів є конфіденційною інформацією, яку повідомляють лише учневі / учениці, його / її батькам (іншим законним представникам).

Додаток 1

Структура 2024-2025 навчального року

Плющівського ліцею Баштанської міської ради

1. Відповідно до статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань – 2 вересня, триває не менше 175 навчальних днів.

І семестр: 02.09.2024 – 27.12.2024 (80 навчальних днів)

 ІІ семестр:13.01.2025 – 30.05.2025 (95 навчальних днів)

Відповідно до статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» тривалість канікул у закладах освіти протягом навчального року не може становити менше 30 календарних днів.

Осінні: 28.10.2024 – 03.11.2024 (7 днів)

Зимові: 30.12.2024 – 12.01.2025(14 днів)

                              Весняні: 24.03.2025– 30.03.2025 (7 днів)

Навчально-пізнавальна і пошуково-дослідницька практика та екскурсії здійснюватимуться для учнів відповідно до «Методичних рекомендацій щодо організації навчально-виховного процесу під час проведення навчальних екскурсій та навчальної практики учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (Лист МОН України №1/9-61 від 06.02.2008) з 02 по 13 червня 2025 року. За рішенням педагогічної ради закладу може використовуватися як ресурс для подолання освітніх втрат за результатами навчального року.

Додаток 2

РЕЖИМ РОБОТИ                                                                                              Плющівського ліцею Баштанської міської ради

на 2024/2025 навчальний рік

Навчальний заклад працює за п’ятиденним робочим тижнем.

Навчання учнів проводиться в одну зміну.

Перед початком занять проводяться ранкові зустрічі з класним керівником  08.10 по 08.25.

Початок занять о 08 год.30 хв.

Всі позаурочні заходи закінчуються не пізніше 16.00 год.

          Четвер – єдиний санітарний день.

Тривалість уроків:

  • у 1 класі – 35 хвилин;
  • у 2-4 класах – 40 хвилин;
  • у 5-11 класах – 45 хвилин.

Тривалість перерв –

1 клас:      2-4 класи:5-11 класи:
1 перерва 20 хв. 2 перерва 20 хв. 3 перерва 25 хв. 4 перерва 30 хв.  1 перерва 15 хв. 2 перерва 15 хв. 3 перерва 20 хв. 4 перерва 25 хв. 5 перерва 15 хв.1 перерва 10 хв. 2 перерва 10 хв. 3 перерва 15 хв. 4 перерва 20 хв. 5 перерва 10 хв. 6 перерва 10 хв. 7 перерва 10 хв.

               На кожному уроці у початковій школі через 15 хв., а у 5-11 класах один раз на урок проводяться фізкультхвилинки.

Початкова школа (1-4 клас)
1 клас2-4 клас
 1 урок – 8.30 – 9.05 2 урок – 9.25 – 10.00 3 урок – 10.30 – 11.05 4 урок –11.35 – 12.10 5 урок – 12.20 – 12.551 урок – 8.30 – 9.10 2 урок – 9.25 – 10.05 3 урок – 10.30 – 11.10 4 урок –11.35 –  12.15 5 урок – 12.30 – 13.10 6 урок – 13.25 – 14.05
Середня школа і старша школа (5-11 клас)
1 урок – 8.30 – 9.15 2 урок – 9.25 – 10.10 3 урок – 10.30 – 11.15 4 урок –11.35 –  12.20 5 урок – 12.30 – 13.15 6 урок – 13.25 – 14.10 7 урок – 14.20 – 15.05

СХВАЛЕНО                                                                                                                    ЗАТВЕРДЖУЮ:

педагогічною радою Плющівського ліцею                                                              

 Баштанської міської ради                                                                                    

Протокол № ______ від ____________________                                                     Наказ № ______ від ____________________

Голова педагогічної ради                                                                                          Директор ліцею

______________С.В.Таранкова                                                                                   ______________/ С.В.Таранкова

  Підпис                 ініціали, прізвище                                                                           Підпис                     ініціали, прізвище

 НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

Плющівського ліцею

Баштанської міської ради

Миколаївської області

на 2024/2025 н.р.

Плющівка, 2024

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

ДО  НАВЧАЛЬНОГО ПЛАНУ ПЛЮЩІВСЬКОГО ЛІЦЕЮ

БАШТАНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

НА 2024/2025  НАВЧАЛЬНИЙ РІК

І. Загальні засади

Тип закладу: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Орієнтовна кількість класів: 1-4 кл. – 4; 5-9 кл. – 5; 10-11 кл. –2.

Орієнтовна кількість учнів:   1-4 кл. – 43; 5-9 кл. – 69; 10-11 кл. –14

Режим роботи закладу:

– мова навчання – українська;

– режим  навчання – п’ятиденний;

початок занять – о 08.30 годині;

– тривалість уроків у початковій, основній та старшій школі відповідно до статті 16 Закону України «Про загальну середню освіту»;

1 клас – 35 хв.;

2 -4 класи – 40 хв;

5 – 11 класи – 45 хв;

Тривалість перерв, відповідно до санітарно – гігієнічних умов,  вікових особливостей дітей та чинного законодавства у сфері загальної середньої освіти складає:

1 клас – 20 хв;

2 – 4 класи – 15 хв;

5 – 11 класи – 10 хв.

З метою забезпечення умов для харчування учнів 2 – 11 класів вводяться дві перерви по 20 хв (після 2 і 3 уроків).

Орієнтовна кількість класів та учнів у них:  у 2024/2025 навчальному році у закладі сформовано 11 класів на трьох ступенях навчання    

І ступінь: 43 учні

1 клас – 7 учнів,

2 клас – 14 учнів,

3 клас – 10 учнів,             

4 клас – 12 учнів.

ІІ ступінь: 69 учнів

5 клас – 12 учнів,

6 клас – 13 учнів,

7 клас – 13 учнів,

8 клас – 12 учнів,

9 клас – 19 учнів.

ІІІ ступінь: 14 учнів

10 клас – 9 учнів,

11 клас – 5 учнів.

Всього: 126 учнів

Гранична наповнюваність класів встановлюється відповідно до Закону України „Про освіту” . Середня наповнюваність класів по ступенях навчання складає:

 1 – 4 класи –  10.75 учнів;

 5 – 9 класи –  13.8 учнів;

 10-11 класів – 7.0  учнів.

Індивідуальні заняття і курси за вибором  проводяться в період  після основних занять із  обов’язковою перервою за затвердженим розкладом.

Профільне навчання в 10 – 11-х класах за вибором учнів та батьків згідно з рішенням педагогічної ради Плющівського ліцею та батьківського самоврядування закладу (протокол № 11 від  28.08.2024 р.) буде здійснюватись шляхом диференціації навчального процесу.

КласНапрямПрофіль
10ПриродничийБіологічний
11Мовно-літературнийУкраїнська  філологія

 Концепція профільного навчання у старшій школі визначена наказом МОН України від 21.10.2013 № 1456.

 Навчальний план Плющівського ліцею на 2024/2025 навчальний рік  розроблений на виконання законів України «Про освіту», “Про загальну середню освіту”,  чинних Державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти, Концепції профільного навчання в старшій школі, Концепції “НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА”.

         Навчальні плани складені відповідно до Типових освітніх програм, затверджених наказом МОН України від 21 березня 2018 р. № 268:

  • Для 1 – 2 класів –за першою Типовою освітньою програмою для ЗЗСО під керівництвом Савченко О.Я. – Нова українська школа, 1-2 клас, затверджена від 12.08.2022  №743,  відповідно до Державного стандарту початкової освіти (2018)
  •  Для 3 – 4 класів – за першою Типовою освітньою програмою для ЗЗСО під керівництвом Савченко О.Я. – Нова українська школа, 3-4  клас, затверджена від 12.08.2022  №743,  відповідно до Державного стандарту початкової освіти (2018)
  • Для 5, 6, 7 класів – за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від  19.02.2021 № 235, (Додаток 3 до Типової освітньої програми).
  • Для 8, 9 класів –за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від  20.04.2018 № 405, (таблиця 1 до Типової освітньої програми).
  • Для 10 – 11 класів –  за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від  20.04.2018 № 408 (таблиця 2 до Типової освітньої програми).

Вивчення іноземної мови (англійської) розпочинається з 1 класу.

ІІ. Розподіл годин інваріантної та варіативної складових

Гранично допустиме навчальне навантаження учнів встановлено відповідно до вимог Закону України «Про загальну середню освіту» з урахуванням санітарно-гігієнічних норм та навчальних планів на 2024/2025 н. р. Години фізичної культури в 1 – 11-х класах не враховуються при визначенні  гранично допустимого навантаження, що передбачено наказами МОН України від 01.03.2004  № 162, від 29.11.2005  № 682, від 07.05.2007 № 357.

ІІІ. Порядок вивчення окремих навчальних предметів

Навчальний предмет «Я досліджую світ» в 1- 4  класі вивчається інтегровано.

Освітня галузь «Мистецтво» реалізується навчальними предметами «Образотворче мистецтво» і «Музичне мистецтво».

Освітня галузь «Технологічна» в 5, 6, 7  класах реалізується через предмет “Технології”, у 8– 9-х класах через предмет «Трудове навчання», в 10 – 11-х класах через предмет «Технології»

Предмет «Трудове навчання» реалізується варіативними модулями комбінованого типу (для класів, які не поділяються на групи для вивчення трудового навчання).

КласНазва модуля «Обслуговуючі види праці»
5 клас  НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДЛЯ 5 КЛАСУ НУШ. Розроблена на основі модельної програми «ТЕХНОЛОГІЇ. 5–6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авториХодзицька І.Ю., Горобець О.В., Медвідь О.Ю., Пасічна Т.С, Приходько Ю.М.)«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795)
                                                                      Модулі: 1. Втілення задуму в готовий продукт за алгоритмом проєкто-технологічної діяльності 2 .Творче застосування традиційних і сучасних технологій декоративно-ужиткового мистецтва 3.Ефективне використання техніки і матеріалів без заподіяння шкоди навколишнього середовища 4. Турбота про власний побут, задоволення потреб і потреб інших осіб  
6 клас   НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДЛЯ 6 КЛАСУ НУШ. Розроблена на основі модельної програми «ТЕХНОЛОГІЇ. 5–6  КЛАСИ» для закладів загальної середньої освіти (автори Кільдеров Д.Е., Мачача Т.С., Юрженко В.В., Луп’як Д.М.) «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795)
Модулі: 1. Технології художнбї обробки пластичних матеріалів; 2 .Технології вишивання;    3.Естетика житла довкілля;   4.  Технології обробки тонколистового металу та дроту;    5. Технології ткацтва і шиття    6. Культура споживання їжі
7 клас  ТЕХНОЛОГІЇ. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДЛЯ 7 КЛАСУ НУШ.  Розроблена на основі модельної програми “Технології, 7-9 клас для закладів загальної середньої освіти» (авт. Ходзицька І. Ю., Горобець О. В., Медвідь О. Ю., Пасічна Т. С., Приходько Ю. М.) «Рекомендовано Міністерствомо світи і науки України» (Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795)
Модулі 1. Втілення задуму в готовий продукт за алгоритмом проєкто-технологічної діяльності 2 .Творче застосування традиційних і сучасних технологій декоративно-ужиткового мистецтва 3. Ефективне використання техніки і матеріалів без заподіяння шкоди навколишнього середовища  4. Турбота про власний побут, задоволення потреб і потреб інших осіб
8-9 класВивчення предмета «Трудове навчання» для 8-9 класів здійснюється  за навчальною програмою, затвердженою наказом МОН від 07.06.2017 № 804.  
Проєкти: 8 клас 1.«Килимок на стілець.»(Технологія печворку) 2 «Заколка для волосся»(Технологія обробки деревини, технологія декупажу) 3.«Декоративне дерево з бісеру»( Технологія виготовлення виробів з бісеру.)  4. «Садовий інвентарь»(Технологія обробки сортового прокату).   9 клас  1.«Вироби в етнічному стилі»( Технологія виготовлення аплікації.)   2.«Нове життя старим речам»(Технологія обробки матеріалів ручним способом)
          ТЕХНОЛОГІЇ, 10 – 11 клас (модулі). Навчання здійснюється за програмою, затвердженою наказом МОН від 23.10.2017 № 1407  Навчальна програма «Технології» (рівень стандарту). Навчальна програма «Технології» (рівень стандарту) має модульну структуру і складається з десяти обов’язково-вибіркових навчальних модулів, із яких учні спільно з учителем обирають лише три, для вивчення упродовж одного чи двох навчальних років:  
101. Креслення
111.  Техніки декоративно-ужиткового мистецтва  2.  Дизайн предметів інтер’єру

Навчальний план для 10-11 класів зорієнтований на роботу за п’ятиденним робочим тижнем. Введено додатковий час з варіативної складової:

  • у 10 – 11 класах з метою якісного засвоєння програмового матеріалу, у варіативній складовій виділено додаткові години на вивчення профільних предметів (хімія, біологія  – 10 кл, українська мова та література – 11 клас) та загальнообов’язкових предметів  : математика (1 година на тиждень у 10 класі, 2 години – в 11 класі)

Перелік модулів з фізичної культури для учнів 1-4 класів на 2024-2025 н.р.

Наказ МОН України «Про затвердження типових освітніх програм для 1-4 класів закладів загальної середньої освіти від 12.08.2022  №743 Савченко О.Я

  • вправи для формування культури рухів з елементами гімнастики;
  • вправи для оволодіння навичками пересувань;
  • вправи для опанування навичками володіння м’ячем;
  • стрибкові вправи;
  • ігри для активного відпочинку;
  • вправи для розвитку фізичних якостей;
  • вправи для формування постави і профілактики плоскостопості;

Перелік модулів з фізичної культури для учнів 5-6 класів на 2024-2025н.р.

«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» наказ Міністерства освіти і науки України від 17.08.2022 року № 752

Інваріативний модуль

            Теоретико-методичні знання та загальна фізична підготовка (вивчається в процесі уроків)

Варіативні модулі:

  1. Дитяча Легка атлетика
  2. Доджбол
  3. Футбол
  4. Панна (вуличний футбол)
  5. Рухливі ігри
  6. Баскетбол 3х3
  7. Волейбол»
  8. Футзал
  9. Гімнастика
  10. Шашки
  11. Бадмінтон
  12. Настільний теніс

Перелік модулів з фізичної культури для учнів 7 класуна 2024-2025н.р.

«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України», наказ Міністерства освіти і науки України від 24.07.2023 року № 883

1. Легка атлетика

2. Баскетбол 3х3

3. Баскетбол

4. Доджбол

5. Гімнастика

6. Військово – спортивні ігри

7. Волейбол»

8. Панна (вуличний футбол)

9. Футбол

10. Бадмінтон

Перелік модулів з фізичної культури для учнів 8-9 класів на 2024-2025 н.р.

наказ Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 року № 804

  • Легка атлетика
  • Футбол
  • Волейбол
  • Гімнастика
  • Баскетбол

Перелік модулів з фізичної культури для учнів 10-11 класів на 2024-2025 н.р. наказ Міністерства освіти і науки України від 23.10.2017 року № 1407

  • Легка атлетика
  • Футбол
  • Волейбол
  • Гімнастика
  • Баскетбол
План варіативних модулів вивчення інформатики у 10 – 11 класах на 2024/2025 н. р. Інформатика 10-й клас 35 годин базовий модуль17 годин вибірковий модуль –  «Основи електронного документообігу» Теми: Документи та документообіг –  7 год. Технічні та програмні засоби обробки документів та інформації – 5 год. Електронний документообіг  –5  год. 11-й клас 35 годин базовий модуль17 годин вибірковий модуль –  –  «Графічний дизайн» Теми: Графічний дизайн як засіб візуальної комунікації  – 5 год.Растрова  графіка –4  год.Векторна графіка – 4 год. 4.    Основи композиції та дизайну – 4 год.

У 2024/2025 навчальному році визначено такий порядок викладання предметів інваріантної та варіативної складових, на які виділено не цілу (дробову: 0,5; 1,5; 2,5 тощо) кількості годин:

№ з/пНазва навчального предмету, спецкурсу, тощоСпрямуванняКласКількість годин за робочим навч. планомКількість годин
І семестрІІ семестр
1АлгебраНавчальний предмет інваріантної складової72,532
2БіологіяНавчальний предмет інваріантної складової72,523
3ГеографіяНавчальний предмет інваріантної складової9 101.5 1.5  1.51.5
4Історія УкраїниНавчальний предмет інваріантної складової8,9,10,111.51.51.5
5Захист УкраїниНавчальний предмет інваріантної складової10, 111.51.51.5
6ТехнологіїНавчальний предмет інваріантної складової10,111.51.51.5
7Англійська моваНавчальний предмет інваріантної складової5, 6,73.53.53.5
8ІнформатикаНавчальний предмет інваріантної складової10,111.51.51.5
9ХіміяНавчальний предмет інваріантної складової  102,52.52.5

Поділ класів на групи при вивченні окремих предметів здійснюється відповідно до нормативів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки від 20.02.2002 № 128.

Поділ класів на групи у 2024/2025 н. р. не здійснюватиметься (згідно з чинними нормативами) при вивченні інформатики у 9 класі.

ІV. Структура 2024/2025  навчального року

Відповідно до статті 16 Закону України «Про загальну середню освіту» 2024/2024  навчальний рік розпочинається 2 вересня 2024 року святом – День знань – і закінчується не пізніше 30 червня  2025 року.

Навчальні заняття організовуються за семестровою системою:

  • І семестр – з 02 вересня по 27 грудня 2024 р.;
  • ІІ семестр – з 13 січня по 30 травня 2025 р.

Упродовж навчального року для учнів проводяться канікули:

  • осінні з 28 жовтня по 03 листопада 2024 р.;
  • зимові з 30 грудня 2024 р. по 12 січня 2025 р.;
  • весняні з 24 по 30 березня  2025 р.

Для учнів 1-х класів проводяться додаткові канікули протягом тижня в лютому місяці (за рішенням педагогічної ради  закладу).  

Загальноосвітнім навчальним закладом прийнято рішення (засідання педагогічної ради від 28.08.2024 р., протокол № 14) про проведення  навчальних екскурсій у 1 – 4-х класах, та  навчально-пізнавальної практики у 5 – 8-х і 10-х класах відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 06.02.2008 року № 1/9-61 «Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу під час проведення навчальних екскурсій та навчальної практики учнів загальноосвітніх навчальних закладів»  з 02 по 13 червня  2025 року і використати навчальні години на подолання освітніх втрат (за необхідності).

У випускних класах  проводиться державна підсумкова атестація навчальних досягнень учнів відповідно до Порядку про державну підсумкову атестацію учнів у системі загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН України від 07.12.2018 р. № 1369:

                  –     4-х класах (орієнтовно 12 – 16 травня 2025 р.);

  • 9-х класах (02 – 10 червня 2025 р.);
  • 11-х класах (з  23 травняу формі ЗНО чи НМТ).

    У 2024/2025  навчальному році передбачається проведення державної підсумкової атестації для учнів початкової школи у вигляді підсумкових контрольних робіт з двох предметів: української мови (інтегрована з мови та літературного читання) та математики.

          Державну підсумкову атестацію для учнів базової середньої школи передбачається провести у письмовій формі з трьох предметів: української мови, математики та з предмета за вибором педагогічної ради закладу за завданнями, розробленими навчальним закладом; для випускників старшої школи (11 клас)  у формі ЗНО  чи НМТ за переліком, затвердженим Міністерством освіти і науки України.

     Вручення документів про освіту провести для випускників 9-х класів 12 – 14 червня, 11-х класів  – до 27 червня 2025 року.

Навчальний план І ступеня (1-2 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради на 2024/2025 н. р.

Таблиця 1

за першою Типовою освітньою програмою для ЗЗСО

під керівництвом Савченко О.Я. – Нова українська школа, 1-2 клас,

наказ МОНУ від 12.08.2022  №743, відповідно до Державного

 стандарту початкової освіти (2018)

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

для 1- 2  класів Плющівського ліцею на 2024/2025 н. р.

Назва освітньої галузі КласиКількість годин на рік
1 клас / 7 учнів2 клас/14 учнівРазом тижневе навантаження
 К-сть годинТижневе навантаженняК-сть годинТижневе навантаження
Інваріантний складник 
Мовно-літературна (навчання грамоти)3157   23507   3  14   5
Іншомовна (англійська мова)
Математична (математика)            140414048
Я досліджую світ (природнича, громадянська й історична, cоціальна, здоров’язбережувальна галузі)              105310536
Технологічна (трудове навчання)           351701   12   1
Інформатична
Мистецька: музичне мистецтво/ образотворче мистецтво        7027024
Фізкультурна (фізична культура)         105310536
Усього         665227352446
Варіативний складник
Додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, проведення індивідуальних консультацій та групових занять     
     
Загальнорічна кількість навчальних годин770228402446
Гранично допустиме тижневе/ річне навчальне навантаження учня20/7002022/7702242/1470
Сумарна кількість навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи) 770228402446/1640

Навчальний план І ступеня (3-4 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради на 2024/2025 н. р.

Таблиця 1

за першою Типовою освітньою програмою для ЗЗСО

під керівництвом Савченко О.Я. – Нова українська школа, 3-4 клас,

наказ МОНУ від 12.08.2022  №743,

                               відповідно до Державного стандарту початкової освіти (2018)

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

для 3- 4  класів Плющівського ліцею на 2024/2025 н. р.

Назва освітньої галузі   КласиКількість годин на тиждень
3кл. 10 учнів4 кл 12 учнівРазом 25
 К-сть годинТижневнавантК-сть годинТижнев.навант. 
Інваріантний складник
Мовно-літературна, у тому числі:  20
Українська мова та література72457245
Іншомовна (англійська мова)31053105
Математична (математика)5175517510
Я досліджую світ (природнича, громадянська й історична, соціальна, здоров’язбережувальна галузі)310531056
Технологічна1351354
Інформатична135135
Мистецька: музичне мистецтво/образотворче мистецтво2702704
Фізкультурна*310531056
Усього257702577050
Варіативний складник
Додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, проведення індивідуальних консультацій та групових занять                       
Загальнорічна кількість навчальних годин2587525875 50/1750
Гранично допустиме тижневе / річне навчальне навантаження учня238052380546/1610

Навчальний план ІІ ступеня (5, 6 клас – адаптаційний період)                                                                 Плющівського ліцею Баштанської міської ради з навчанням українською мовою

відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти (2020), типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти (згідно здодатком 3 до наказу МОН України № 235 від 19.02.2021р.) на 2024/2025 н.р.

Освітня галузьПерелік предметів та галузевих інтегрованих курсівКількість годин на тиждень
5кл/12 уч6кл/13учРазом
Мовно-літературна галузь  Українська мова448
Українська література1.5+0.51.5+0.54
Зарубіжна література1+11+14
Іноземна мова:англійська 3,53.57
МатематичнаМатематика44+19
ПриродничаІнтегрований курс «Пізнаємо природу»1.5+0.51.5+1.55
Соціальна і здоров’язбережувальнаІнтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут»112
Етика112
Громадянська та історичнаВступ до історії України та громадянської освіти1 1
Історія України 11
Всесвітня історія 11
Громадянська освіта 0.50.5
Інформатична Інформатика1+0,51+0,53
ТехнологічнаТехнології11+0.52.5
МистецькаМузичне мистецтво0.5+0.50.51.5
Образотворче  мистецтво0.5+0.50.51.5
Мовно-літературна/мистецькаДраматургія і театр112
Фізична культураФізична культура336
Усього 293261
Гранично допустиме тижневе навантаження учня283159
Сумарна кількість навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи) 293261

Навчальний план ІІ ступеня (7 клас – предметне навчання)                                                                 Плющівського ліцею Баштанської міської ради з навчанням українською мовою

відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти (2020), Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти (згідно з додатком 3 до наказу МОН України № 235 від 19.02.2021р.) на 2024/2025 н. р.

Освітня галузьПерелік предметів та галузевих інтегрованих курсівКількість годин на тиждень
7кл/13учРазом
Мовно-літературна галузь  Українська мова33
Українська література1.5+0.52
Зарубіжна література1+12
Іноземна мова:англійська 3.53.5
МатематичнаМатематика44
ПриродничаБіологія2+0.52.5
Географія1+12
Фізика22
Хімія11
Соціальна і здоров’язбережувальнаІнтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут»11
 Історія України11
Всесвітня історія11
Громадянська освіта0.50.5
Інформатична Інформатика1+0,51.5
ТехнологічнаТехнології11
МистецькаМузичне мистецтво0.5+0.51
Образотворче  мистецтво0.5+0.51
Мовно-літературна, мистецькаДраматургія і театр11
Фізична культураФізична культура33
Усього 3434
Гранично допустиме тижневе навантаження учня3131
Сумарна кількість навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи) 31+334

З метою розвитку культурної обізнаності та самовираження здобувачів освіти, з варіативного складника збільшено навчальне навантаження на 1 годину на тиждень предмету «Зарубіжна література», на 0.5 – українська література, інформатика, ІК “Пізнаємо природу”, технології, музичне і образотворче мистецтво.

Навчальний план ІІ ступеня (8-9 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради з навчанням українською мовою відповідно до таблиці 1 до наказу МОН України № 405 від 20.04.2018 року

Додаток 1

Таблиця 1

до Типової освітньої програми

 НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

для 8 – 9 класів Плющівського ліцею

на 2024/2025 н. р.

Освітні галузіПредметиКількість годин на тиждень у класах
8/12 учнів9/19 учнівВсього
Мови і літературиУкраїнська мова224
Українська література224
Іноземна мова (англ.)336
Зарубіжна література224
СуспільствознавствоІсторія України1,51,5    3
Всесвітня історія112
Основи правознавства11
МистецтвоМистецтво112
МатематикаАлгебра224
Геометрія224
ПриродознавствоПриродознавство
Біологія224
Географія21,53.5
Фізика235
Хімія224
ТехнологіїТрудове навчання112
Інформатика224
Здоров’я і фізична культураОснови здоров’я112
Фізична культура339
Разом28,5 +330+358.5  + 6
Додатковий час на предмети, факультативи, індивідуальні заняття та консультації  
Гранично допустиме навчальне навантаження  
Всього (без урахування поділу класів на групи)31.53364.5

Навчальний план ІІІ ступеня (10-11 класи)

Плющівського ліцею Баштанської міської ради Миколаївської області

на 2024/2025 н. р.

з навчанням українською мовою відповідно до таблиці 2 (додаток 1) до наказу Міністерства освіти і науки України  від  20.04.2018 № 408 (у редакції наказу МОН від 28.11.2019 №149 зі змінами, внесеними наказом МОН від 31.03.2020 №464) від  20.04.2018 № 408, зі змінами, внесеними наказом МОНУ від 28.11.2019 №1493

(біологічний   та українська філологія)

  ПредметиКількість годин на тиждень у класах
10/9 учнів Біологічний11/5 учнів Українська філологіявсього
Базові предмети272653
Українська мова224
Українська  література224
Зарубіжна література112
Іноземна мова(англійська)224
Історія України 1,51.53
Всесвітня історія112
Громадянська освіта22
Математика (алгебра і початки аналізу та геометрія)336
Біологія і екологія224
Географія1,512.5
Фізика і астрономія347
Хімія1,523.5
Фізична культура336
Захист України1,51.53
Вибірково-обов’язкові предмети (Інформатика, Технології)336
Всього27+326+353+6=59
Додаткові години  на профільні предмети, окремі базові предмети, спеціальні курси, факультативні курси та індивідуальні заняття4  5  9  
Математика123
Українська мова 22
Українська література 11
Біологія2 2
Хімія1 1
Гранично допустиме тижневе навантаження на учня333366
Всього фінансується (без урахування поділу класу на групи)343468

Навчальний план для 10-11 класів зорієнтований на роботу за п’ятиденним робочим тижнем. Введено додатковий час з варіативної складової:

– профільний рівень (українська філологія – 11 клас) – 3 години на тиждень;

– біологічний профіль (10 клас) – 3 години на тиждень;

  • у 10 – 11 класах з метою якісного засвоєння програмового матеріалу, виділено додаткові години на вивчення предметів: математика (1/2 години на тиждень).

В освітній програмі

                                                                              Плющівського ліцею

                                                                              Баштанської міської ради

на 2024/2025 навчальний рік

пронумеровано, прошнуровано

та скріплено печаткою

_________(_______________________________) сторінок

Директор ліцею _______ Світлана ТАРАНКОВА